Over Loes

Opleiding:                                                                                                                                                                 

 Na jarenlang alleen maar met “theoretische” cursussen bezig te zijn geweest, ben ik mij sinds een jaar of 12 gaan verdiepen in tekenen en schilderen. Mijn passie hiervoor is alleen maar groeiende. Doordat ik eerder helemaal geen scholing heb gehad op creatief gebied, werd mijn verlangen naar een goede opleiding in deze richting groter. Ook wilde ik kunst beter begrijpen. Zo ben ik op het IKO in Hoogstraten terecht gekomen, waar ik al deze aspecten vond o.a. ook in het volgen van de lessen kunstgeschiedenis. In 2017 ben ik afgestudeerd in tekenkunst, waarna ik met veel plezier begonnen ben met de opleiding schilderkunst. In juni 2021 ben ik afgestudeerd in schilderkunst.

Materiaal:                                                                                                                                                                       

 De tekenmaterialen waar ik voornamelijk mee werk, zijn  houtskool, Siberisch krijt en conté. In mijn laatste tekenjaar op het IKO ben ik hiernaast gaan “spelen” met de structuur van de drager. Zoals tekenen op hout, op dik aquarelpapier en op doekjes. Dit “spelen” met dragers en materialen heb ik doorgezet bij het schilderen. Zo heb ik schilderijen van olieverf op linnen maar ook sterk verdunde acryl op ongeprepareerd katoen en tevens schilderijen op hout! Dit kan soms tot verrassende resultaten leiden. Ook het werken met veel contrast vind ik belangrijk om tot goed werk te komen. Soms werk ik schilderijen af met stift of pastel. Steeds kijkende wat een doek nog nodig heeft om tot een interessant beeld te komen. Deze werken zijn nu hier te zien. Bij het schilderen met olieverf maak ik vaak eerst een onderlaag met  (dikke) acryl onderlaag en werk dan verder met olieverf.

Thema:                                                                                                                                                                              

In mijn tekenwerken, ben ik op zoek gegaan naar structuur in het landschap. Uiteindelijk mondde dit uit in objecten waar de elementen invloed op hebben, zoals strandpalen, rotsen, stromend water en bv schuim op het strand bij een speciale stroming. Betreft schilderen ging  mijn thema  hier nog steeds van uit maar heeft zich doorontwikkeld in vooral de  reflectie in water. Dit boeit mij enorm.  Vind water/zee zo fascinerend omdat het nooit maar dan ook nooit hetzelfde is met iedere keer weer een ander lijnenspel en kleuren. Altijd in beweging waardoor je soms zo’n mooie schittering of reflectie op het water kan krijgen. Ik wil hierbij graag “spelen” met kleur, hoeft niet altijd helemaal realistisch te zijn. Maak gebruik van eigengemaakte foto’s of foto’s uit de krant of tijdschrift en stel dan met meerdere foto’s en eigen tekenwerk een beeld samen en al werkend ontstaat er soms nog meer!

 

Aangesloten bij:

Kunstcollectief de Raamberg Klein Zundert

Schildersgroep Jos de Bondt in het "Gele Huis Princenhage"

Museumclub "het Gele Huis"

Schilder club St. Joseph st. Willebrord 

Het NABK: "Nationale Associatie voor beeldend kunstenaars"